BiosPLUS ("Život više")
Jačanje kapaciteta…
Anketa
BiosPLUS Derventa
Kako vam se sviđa naš sajt?

Formiraj lanac – VOLONTERSKE STAZE 2020.

Derventa 12.8.2020.g. - Formiraj lanac 2020VOLONTERSKE STAZE

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, Lokalni volonterski servis Derventa, koji djeluje u okviru UG Bios PLUS, se i ove godine uključio u Republičku volontersku akciju “Formiraj lanac”, koju realizuje Volonterski servis Republike Srpske uz podršku Ministarstva omladine, porodice i sporta.

Ove godine lokalne volonterske akcije se organizuju u osam gradova sa različitim originalnim idejama. Sve se to odvija u novim okolnostima obzirom da je još u toku pandemija i primjenjuju se mjere zaštite i fizičke distance učesnika. Inovativnim pristupom u novim okolnostima volonteri koriste zaštitne maske, ali i mobilne telefone da izrade video priče o vlastitom iskustvu u toku volontiranja i tako motivišu ostale da se uključe. 

Planom akcije predviđeno je dizajniranje promotivnih materijala. Na osnovu originalnog dizajna izrađeni su posteri i letci koji su kroz javnu kampanju podijeljeni preko brendiranog info pulta u centru grada, kao i direktnim kontaktom sa mladim ljudima. Zapaženo je da značajan broj mladih nema dovoljno informacija o volontiranju i prednostima koje ono donosi a posebno u periodu traženja zaposlenja.  

Ranije evidentirani i angažovani volonteri su izradili originalne video zapise i tako predstavili svoje iskustvo, kao i motivaciju za uključivanje drugih, promovišući principe volonterizma kao područje sa punom slobodom izražavanja interesovanja i praktične provjere životnih vještina. U svakoj priči se pominje motivacija, te potreba za podrškom socijalno ugroženim građanima. Isto tako, nezaposleni mladi sugrađani kroz volonterizam mogu da se aktiviraju i usavršavaju do pronalaska stalnog zaposlenja.

Volonteri su proširili informacije preko dizajnirane stranice na društvenoj mreži (Facebook) i pozvali sve mlade koji imaju slobodnog vremena da svoje obrazovne i kreativne  vještine unaprede na principima volonterizma.  Obilježavanjem  Međunarodnog dana mladih volonteri promovišu aktivizam kao nedovoljno podržan resurs za budućnost našeg grada.

Na novoj fejsbuk stranici objavljene su video priče Nataše Tintor, Tanje Kojić, Nikoline Pejić,  Sergeja Radanovića i Aleksandre Marilović.  Uskoro ćemo objaviti i druge priče kao video dokumentarac Volonterske staze, koji ćemo promovisati 5. decembra, povodom Međunarodnog dana volontera. Osim njih zahvalnice za aktivan doprinos akciji su dobili: Dragan Mišić, Milojka Maksimović, Saša Tadić, Mirsad Haurdić i Tanja Šnjegota.

Nadamo se podršci u lokalnoj zajednici da nastavimo rad kroz povećanje saradnje kojom se može postići društveno vrednovanje volonterizma za razvoj humanijeg demokratskog društva. Uz konkretnu podršku ćemo organizovati konkurs za izbor najbolje video priče i kandidovanje volontera za nagrađivanje u ovoj godini.
Zahvaljujemo i lokalnim medijima koji su objavili informacije i rezultate! 

Volonterske staze poster1

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>