BiosPLUS ("Život više")
Jačanje kapaciteta…
Anketa
BiosPLUS Derventa
Kako vam se sviđa naš sajt?

BiosPLUS – Održane prezentacije Kodeksa od značaja za OSI

Dana 23.11.2017. godine u Derventi su održane prezentacije Kodeksa novinara u BiH i Kodeksa o načinu predstavljanja lica sa invaliditetom u medijima. Oba Kodeksa u svojoj osnovi imaju pravilno i nediskriminirajuće izvještavanje o aktuelnim temama.

Tokom prve prezentacije učesnici su se upoznali sa osnovnim odredbama Kodeksa novinara u BH, a kroz radne zadatke su diskutovali o primjerima u kojima je utvrđeno da je došlo do kršenja Kodeksa kao i onima u kojima je utvrđeno da nije bilo povrede Kodeksa. Voditeljica prezentacije, Sandra Kljajić, je učesnike upoznala i sa osnovnim statističkim podacima o broju žalbi na određene objave.

Druga prezentacija je bila konkretno usmjerena na izvještavanje o licima sa invaliditetom naročito u pogledu pristupa samim licima sa invaliditetom i perspektive izvještavanja. Voditeljica prezentacije, Ana Kotur-Erkić, je naglasila da se lica sa invaliditetom većinom prikazuju u javnosti kroz „herojski“ pristup čime se ova lica etiketiraju i pripisuju im se posebne sposobnosti za obavljanje svakodnevnih obaveza. Kroz primjere iz različitih članaka,  učesnicima je naglašeno da invalidnost nastaje kad se pojedinac suoči sa neprilagođenom sredinom.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija, medija i organizacija lica sa invaliditetom sa područja Dervente. Aktivnosti su svojim prisustvom podržali i predstavnici Saveza udruženja gluvih Republike Srpske. Za potrebe prevođenja na znakovni jezik za ovu priliku je angažovan tumač ispred Saveza udruženja gluvih RS. 

 

 20171123_BiosPLUS_Derventa_ucesnici prezentacije Kodeksa OSIe

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>