BiosPLUS ("Život više")
Invalidnost & kreativnost
Sporazum o saradnji
Ljudska prava za sve
LVS – Mladi pišu srcem
LVS – Inventura arhitektonskih barijera
Jačanje kapaciteta…
Anketa
BiosPLUS Derventa
Kako vam se sviđa naš sajt?

Dobrodošli na našu Internet prezentaciju! 

Drugi sastanak UO projekta „Centar za cjeloživotno učenje“

Zenica, 10.07. 2013.godine

U organizaciji Asocijacije informatičara u BiH, u Zenici je održan drugi sastanak Upravnog odbora projekta “Centar za cjeloživotno učenje”, na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja potreba za programima obrazovanja odraslih, te razmatrane aktivnosti vezane za konferenciju, koja će biti održana krajem septembra.

Projektom Centar za cjeloživotno učenje, koji provodi Europlus, a finansira Evropska unija, planirana su tri istraživanja (istraživanje potreba tržišta rada za dodatnim obrazovanjem, te analiza tržišta i analiza politika u oblasti rada i zapošljavanja).

Ladin Gostimirović iz Visoke poslovno tehničke škole Doboj, predstavio je rezultate istraživanja, koje je pokazalo da postoji potreba poslodavaca za profilima kao što su trgovci, pekari, bravari, stolari, šivači.

Istraživanje potreba tržišta je rađeno metodom anketiranja na uzorku od oko 300 preduzeća sa područja Doboja, Dervente i Modriče, a anketiranje je odbilo svega petnaestak preduzeća. Poslodavci su u anketi odgovarali i na pitanja o strukturi i broju zaposlenih, poteškoćama u zapošljavanju, saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, te o interesu za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Drugo istraživanje je analiza tržišta na području tri opštine, koja je podrazumijevala i uporednu analizu postojećih strategija, analizu iskorištenosti poljoprivrednih površina, te finansijsku analizu prihoda u svakoj od opština.

Treće istraživanje, odnosno analiza lokalnih politika u oblasti rada i zapošljavanja, biće naknadeno kompletirano i uvršteno u publikaciju koja će biti štampana.

Prije štampanja svi članovi Upravnog odbora projekta, dostaviće pismene primjedbe, nakon čega će biti usaglašena konačna verzija publikacije.

Dijana Đurđević, voditeljica projektnog tima iz Europlusa i Gordana Vidović, predsjednica UG Budućnost u drugom dijelu sastanka upoznale su ostale članove sa aktivnostima vezanim za konferenciju, koja će biti održana oko 26. septembra, a organizovaće je UG Budućnost i Europlus.

Konferencija predviđa oko 60 učesnika, a ciljna grupa biće preduzeća koja imaju interes za obrazovanje odraslih, predstavnici lokalnih vlasti, nevladinog i obrazovnog sektora.

Na sastanka Upravnog odobra, organizator u ime Asocijacije informatičara u BiH, Nada Hadžimehić, upoznala je prisutne sa radom Asocijacije informatičara, a o aktivnostima su govorili i Mensura Beganović i Željko Bodul, predsjednici Nadzornog I Upravnog odbora Asocijacije.

Sastanku su prisustovali i Goran Božić, projekt koordinator Europlusa, Drago Tadić iz Biosplusa, Bojan Bajić iz Zavoda za obrazovanje odraslih i Saša Marić, predstavnik Zavoda za zapošljavanje RS.

Nakon Zenice, sastanak Upravnog odbora biće održan početkom naredne godine, nakon registracije Centra za cjeloživotno učenje, a domaćin sastanka će biti “Europlus” u Doboju. Posljednji sastanak Upravnog odbora je u 22 mjesecu realizacije projekta, a organozovaće ga Udruženje građana Budućnost u Modriči.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

europe_flag_rgbOvaj projekat finansira Evropska unija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>