BiosPLUS ("Život više")
Invalidnost & kreativnost
Sporazum o saradnji
Ljudska prava za sve
LVS – Mladi pišu srcem
LVS – Inventura arhitektonskih barijera
Jačanje kapaciteta…
Anketa
BiosPLUS Derventa
Kako vam se sviđa naš sajt?

Dobrodošli na našu Internet prezentaciju! 

Lokalni akcioni plan invalidnosti 2009-2014

Derventa, 10. decembar 2015.g. – Međunarodni dan ljudskih prava

Na inicijativu Udruženja građana „BiosPLUS“ koja je prihvaćeno od strane Udruženja roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih lica „Sunce“ iz Derventa, realizovan je okrugli sto na temu:  „Ljudska prava za sve“ povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembra.

Učesnicima se pozdravnim riječima obratio Dragan Pajić ispred Opštine Derventa. Odazvalo se 23 učesnika iz lokalnih udruženja i javnih ustanova iz lokalne zajednice. Moderator Ranko Stjepanović je upoznao učesnike sa dnevnim redom i besprijekorno održavao dinamiku u skladu sa rasporedom rada.

Tatjana Spasojević je pročitala prigodan referat o Međunarodnom danu ljudskih prava, što je sastavni dio radnog i promotivnog materijala za svakog učesnika i prisutne medije. Ovaj događaj organizovan u cilju pokretanja inicijative za izradu novog lokalnog akcionog plana oblasti invalidnosti za period 2016-2020.godina, kojim bi provodilil utvrđene prioritete i UN Konvenciju o pravima lica sa invaliditetom.

Miloš Marjanović iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske iz Prijedora je prezentovao  mogućnosti za zapošljavanje lica sa invaliditetom kao jednog od osnovnih i najvažnijih ljudskih prava, prava na rad.

Drago Tadić je prisutne upoznao sa politikama u oblasti invalidnosti koje je usvojio Savjet ministara BiH 2008.godine, na osnovu kojih je donešena entitetska strategija za poboljšanje položaja lica sa invaliditetom te lokalni akcioni plan koji je implementiran u protekle četiri godine. Animirana su lokalna udruženja da se izvrši istraživanje individualnih potreba i prema konačnoj analizi procjeni potreba za razvijanje servisa podrške u zajednici u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i Strategiji razvoja opštine Derventa.

Prisutni ovlašteni predstavnici sedam lokalnih udruženja iz oblasti invalidnosti su potpisali zajedničku inicijativu koja će biti dostavljena Načelniku opštine Derventa da imenuje komisiju do kraja 2015.godine, a računamo i finansijsku podršku kroz grantove i projekte u skladu sa budžetom.

Potpisnici „inicijative“ su:

Udruženje građana  „BioPLUS“

Udruženja roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih lica „Sunce“

Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u BiH “Pravi požar”

Međuopštinska organizacija slijepih Derventa, Brod i Vukosavlje

Udruženje gluvih i nagluvih

Savez invalida rada opštine

Odbor RVI Boračke organizacije opštine  Derventa.

Okrugli sto je organizovan u arhitekonski prilagođenom prostoru koji je oplemenjen digitalnim fotografijama koje su nastale u okviru programa „Dijalog za budućnost“ sa motivima iz lokalne zajednice u cilju promovisanja kulturne baštine i aktivizma članova „BiosPLUS-a“.

Ovaj događaj su podržali predstavnici medija: TV K3 Prnjavor, „Derventski list“ i „Posavske novosti“ kao i loklanli internet portali.

___________________________________________________________________________-

Skupština opštine Derventa je  09.03.2010.g. usvojila Lokalni plan akcije invalidnosti opštine Derventa 2010-2014.g.

 PDF_logo1 letak u toku promocije lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti uz podršku OSCE kancelarija Doboj.

Personalna asistencija kao permanentna potreba svakoj osobi sa invaliditetom je zakonsko pravo ali i obaveza lokalne zajednice, a izradom Lokalnog akcionog plana invalidnosti jedan od prioriteta je su servisi podrške! 

U cilju jačanja kapaciteta BiosPLUS-a edukaciju je završio jedan stručan volonter iz Lokalnog volonterskog servisa.  Finansijsku podršku za kotizaciju dobili smo od Načelnika opštine Derventa. 

Edukacija u Socijalno edukativnom centru (SEC) Banja Luka na temu: 

PRIMJENA SENZORNE INTEGRACIJE U KUĆNIM I ŠKOLSKIM USLOVIMA

SEC_certifikat_TanjaVukman01FB2

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>