BiosPLUS ("Život više")
Jačanje kapaciteta…
Anketa
Bios
Kako vam se sviđa sajt?

NOVOSTI

BiosPLUS - Održane prezentacije Kodeksa od značaja za OSI
Dana 23.11.2017. godine u Derventi su održane prezentacije Kodeksa novinara u BiH i Kodeksa o načinu predstavljanja lica sa invaliditetom u medijima. Oba Kodeksa u svojoj osnovi imaju pravilno i nediskriminirajuće izvještavanje o aktuelnim temama. Tokom prve prezentacije učesnici su se upoznali sa osnovnim odredbama Kodeksa novinara u BH, a kroz radne zadatke su diskutovali o primjerima u kojima je utvrđeno da je došlo do kršenja Kodeksa kao i onima u kojima je utvrđeno da nije bilo povrede Kodeksa. Voditeljica prezentacije, Sandra Kljajić, je učesnike upoznala i sa osnovnim statističkim podacima o broju žalbi na određene objave. Druga prezentacija je bila konkretno usmjerena na izvještavanje o licima sa invaliditetom naročito u pogledu pristupa samim licima sa invaliditetom i perspektive izvještavanja. Voditeljica prezentacije, Ana Kotur-Erkić, je naglasila da se lica sa invaliditetom većinom prikazuju u javnosti kroz „herojski“ pristup čime se ova lica etiketiraju i pripisuju im se posebne sposobnosti za obavljanje svakodnevnih obaveza.
FORMIRAJ LANAC 2017 - Republička volonterska akcijaGODIŠNJA REPUBLIČKA VOLONTERSKA AKCIJA „Formiraj lanac“ 24-25.novembar 2017.godine Od 10.11. do 10.12.2017.g. Lokalni volonterski servis implementira Lokalnu volontersku akciju „Volontiranje je u modi“. Kao i pršle godine naša akcija se provodi u okviru Republičke volonterske akcije „Formiraj lanac“ od 24-25.11.2017.g. Želimo sa podijeliti informacije radi angažovanja i novih volontera koji će biti registrovani u bazi podataka. Opšti cilj akcije je je animirati mlade kao ciljnu grupu u okviru Lokalne volonterske akcije „Volontiranje je u modi“ Specifični ciljevi su: obučiti i opremiti volonterski tim za javne kampanje u zajednici; motivisati potencijalne volontere izradom kvalitetnih promotivnih materijala, brendirane nazivom akcije i 5.
BiosPLUS – 2.sastanak sa predstavnicima javne uprave i medija
Derventa, 2. novembar 2017.g. S A S T A N A K sa predstavnicima lokalne upravei i medija  Prisutni: Staniša Mikerević, opština Derventa, Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Danka Zemunović, Derventski list, novinarka Ivan Živković, Derventski list, fotoreporter Boris Nikolić, Derventa Cafe, urednik društveno-informativnog portala za opštinu Derventa Dejan Bećarević, Radio Derventa, internet portal Marko Radić, Europlus Doboj, projekt menadžer Ranko Stjepanović, BiosPLUS, predstavnik partnerske organizacije Drago Tadić, BiosPLUS, predstavnik partnerske organizacije Nebojša Preradović, BiosPLUS, predstavnik partnerske organizacije Aleksandar Cvijanović, LVS Derventa, volonter     Cilj sastanka: Konsultacije u vezi sa izradom nacrta Sporazuma o saradnji i pripremom i realizacijom prezentacija Kodeksa novinara u BiH i Kodeksa o načinu predstavljanja osoba sa invaliditetom u medijima Zajednički prijedlozi učesnika koji su prisustvovali sastanku  Uključivanje svih učesnika u brzu razmjenu prijedloga, elektronskom poštom, za izradu „Sporazuma o saradnji sa lokalnim medijima“ radi dopune predloženog teksta.
BiosPLUS - sastanak sa predstavnicima javne uprave i medija
Derventa, 19. oktobar 2017.g. S A S T A N A K sa predstavnicima javne uprave i lokalnih medija Sastanku su se odazvali predstavnici javne uprave i lokalnih javnih, privatnih i internetskih medija. i to: Dragan M. Pajić, opština Derventa, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zenaida Ikanović, opština Derventa, samostalna stručna saradnica za odnose sa javnošću Danka Zemunović, Derventski list, novinarka Ivan Živković, Derventski list, fotoreporter Nenad Simić, Posavske novosti, urednik regionalnih novina i portala Boris Nikolić, Derventa Cafe, urednik društveno-informativnog portala za opštinu Derventa Ranko Stjepanović, BiosPLUS, predstavnik partnerske organizacije Drago Tadić, BiosPLUS, predstavnik partnerske organizacije Dejan Bećarević, LVS Derventa, volonter Aleksandar Cvijanović, LVS Derventa, volonter Cilj sastanka: Prezentacija mogućnosti saradnje sa dostupnim medijima u cilju provođenja Individualnog plana mjere za Derventu u okviru projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“.
Doboj, drugi sastanak UO projekta
Projekat „Obrazovanjem do zapošljavanja“ Doboj, 31.01.2017  Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj je organizovao drugi sastanak Upravnog odbora projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ koji finansira Evropska unija a sufinansiraju Opština Modriča i Grad Doboj. Sastanak je održan u Doboju a tema sastanka je bilo upoznavanje učesnika sa aktivnostima koje su realizovane u proteklih 5 mjeseci trajanja projekta i definisanje ključnih podataka u vezi predstojećih projektnih aktivnosti vezanih za realizaciju formalnih programa osposobljavanja za poznatog poslodavca. Marko Radić, projekt menadžer, je učesnicima predstavio aktivnosti koje su realizovane nakon prvog sastanka Upravnog odbora (održanog 29.09.2016., u Modriči). Upoznao je učesnike sa aktivnostima vezanim za izradu Generalnog plana mjera na osnovu Sporazuma o saradnji, te održanim prvim ciklusom obuka za članove Lokalnih savjetodavnih tijela Doboj i Modriča. Marko je najavio da će drugi ciklus obuka biti održan u drugoj polovini februara.
Derventa, sastanak potpisnika sporazuma
Derventa, 10. oktobar 2016.g. u 11:00h (hotel "Biser") Održan je prvi sastanak potpisnika  SPORAZUMA o saradnji u cilju unapređenja društvene brige i jačanja sistema podrške teško zapošljivim licima, potpisan u Derventi 24.2.2015.g. u okviru implementiranog zajedničkog projekta „Centar za cjeloživotno učenje“.  Prisustvovali su ovlašteni predstavnici lokalnih samouprava, institucija i udruženja građana:   Marica Ilić, predstavnica Grada Doboja; Julka Novaković, predstavnica Opštine Modriča; Dragan M. Pajić, predstavnik Opštine Derventa; Drago Tadić, predstavnik partnerske organizacije „BiosPLUS“ Derventa; Biljana Marić, predstavnica UG „Budućnost“ Modriča; Saša Marić, predstavnik Zavoda za zapošljavanje RS, PJ Doboj; Vojimirka Ćosić, predstavnica Zavoda za zapošljavanje RS, PJ Doboj – Biro Derventa; Dijana Đurđević, voditeljica tima Europlus; Marko Radić, projekt menadžer Europlus; Jelena Mišić, administrativni asistent Europlus.
Modriča, prvi sastanak UO projekta
Modriča, 29.09.2016.g. Prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj organizovao je u Modriči prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ na kome su svi članovi UO upoznati s projektom i njegovim osnovnim aktivnostima. Marko Radić, projekt menadžer i Jelena Mišić, administrativni radnik, predstavili su aktivnosti koje su planirane tokom dvadeset pet mjeseci trajanja projekta, koji finasira Evropska unija, a provodi se na području Doboja, Modriče i Dervente. Najviše riječi bilo je o info kampanji i načinima na koje će biti vođena, te o vrsti obuka za Lokalna savjetodavna tijela, koje će biti provedene. Lokalna savjetodavna tijela, tokom projekta će identifikovati potrebe privrede, u Modriči, obućarskog, sektora poljoprivrede i drvnog sektora, a u Doboju prehrambeno poljoprivrednog, tekstilnog i građevinskog sektora, te će se procijeniti koji sektori imaju najveću potrebu za obukom novih radnika. Na osnovu toga biće provedene obuke za poznate lokalne poslodavce, a proći će ih po 20 osoba iz oba grada.
Obrazovanjem do zapošljavanja
Doboj, Derventa, Modriča, 27.8.2016.godine Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj počeo je realizaciju projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, čiji je cilj poboljšanje položaja teško zapošljivih kategorija, te jačanje kapaciteta za obrazovanje odraslih i njihovo zapošljavanje na lokalnom nivou. Projekat finansira Evropska unija, a u naredne dvije godine će biti sproveden na području Doboja, Dervente i Modriče. Kroz devet projektnih aktivnosti, projekat predviđa informisanje ključnih aktera o dobrim praksama cjeloživotnog učenja, izradu planova i programa koji će unaprijediti tu oblast, kao i jačanje kapaciteta za obrazovanje odraslih i zapošljavanje na lokalnom nivou. S tim ciljem, u sklopu projekta, a u skladu sa potrebama tržišta rada, biće  provedene i obuke za po 20 teško zapošljivih osoba iz Doboja i Modriče, a za najbolje će se nastojati naći posao kod lokalnih poslodavaca. Partner na projektu je Udruženje građana „BiosPLUS“ iz Dervente, a projekat se provodi u saradnji sa Zavodom za  obrazovanje odraslih Republike Srpske.
Aktiviraj se VOLONTIRANJEM
PETAK, 23.9.2016.g.  predavanje na temu: "Arhitektonska pristupačnost u zajednici", prostorije LVS-a ul. Stevana Nemanje bb, dispanzer Doma zdravlja, prizemlje!   Aktiviraj se – VOLONTIRANJEM  Pozivamo sve zainteresovane volontere da se uključe i aktiviraju. Otvoreni smo i za nove prijave. Mi smo predložili za ovu godinu projekat „Inventura i analiza arhitektonske pristupačnosti u zajednici“, tako da ćemo organizovati stručno predavanje i radionice, te sve završiti izradom promotivnih majica, video prezentacija i promocije u dostupnim medijima i internetu. Cilj je razmjena iskustava i znanja stečenih tokom realizacije projekata na predlog i od interesa za Lokalne volonterske servise (LVS)  u lokalnoj zajednici. Zato smo predložili ovu akciju i obratilil se za podršku Opštini Derventa. Akciju „Formiraj lanac!“ realizujemo kao jedna od članica Volonterskog servisa Republike Srpske uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta. Organizovane aktivnosti su najkonkretniji način provođenja Zakona o volontiranju i Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period od 2014. do 2018.
Humanitarni broj 1415 za Mateju Railić
Poštovane/ni, POMOZIMO MATEJI RAILIĆ, kćerka Renate i Mladena, je djevojčica iz Dervente, rođena 2009. godine, kojoj hitno treba pomoć svih dobrih ljudi. Ova šestogodišnjakinja je učenica prvog razreda, ali prve školske dane, pisanje prvih slova, učenje pjesmica i druženje sa drugarima morala je da zamijeni bolničkim krevetom. Mateja je trenutno smještena na Odjelu dječije hematoonkologije UB KC Banja Luka gdje se liječi pod dijagnozom kasnog medularnog recidiva akutne limfoblasne leukemije. S obzirom na dijagnozu bolesti, pored hemioterapija, kompletno liječenje podrazumijeva i transplataciju matičnih ćelija hematopoeze.  Dio troškova liječenja snose roditelji, a s obzirom da samo jedna injekcija košta oko 3.000 evra, te da je za transplantaciju potrebno najmanje 50.000 evra, roditelji nisu u mogućnosti sve da plate.  Zbog toga porodica moli sve koji mogu da im pomognu u borbi za spas Matejinog života.