BiosPLUS ("Život više")
Jačanje kapaciteta…
Anketa
Bios
Kako vam se sviđa sajt?

NOVOSTI

Doboj, drugi sastanak UO projekta
Projekat „Obrazovanjem do zapošljavanja“ Doboj, 31.01.2017  Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj je organizovao drugi sastanak Upravnog odbora projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ koji finansira Evropska unija a sufinansiraju Opština Modriča i Grad Doboj. Sastanak je održan u Doboju a tema sastanka je bilo upoznavanje učesnika sa aktivnostima koje su realizovane u proteklih 5 mjeseci trajanja projekta i definisanje ključnih podataka u vezi predstojećih projektnih aktivnosti vezanih za realizaciju formalnih programa osposobljavanja za poznatog poslodavca. Marko Radić, projekt menadžer, je učesnicima predstavio aktivnosti koje su realizovane nakon prvog sastanka Upravnog odbora (održanog 29.09.2016., u Modriči). Upoznao je učesnike sa aktivnostima vezanim za izradu Generalnog plana mjera na osnovu Sporazuma o saradnji, te održanim prvim ciklusom obuka za članove Lokalnih savjetodavnih tijela Doboj i Modriča. Marko je najavio da će drugi ciklus obuka biti održan u drugoj polovini februara.
Derventa, sastanak potpisnika sporazuma
Derventa, 10. oktobar 2016.g. u 11:00h (hotel "Biser") Održan je prvi sastanak potpisnika  SPORAZUMA o saradnji u cilju unapređenja društvene brige i jačanja sistema podrške teško zapošljivim licima, potpisan u Derventi 24.2.2015.g. u okviru implementiranog zajedničkog projekta „Centar za cjeloživotno učenje“.  Prisustvovali su ovlašteni predstavnici lokalnih samouprava, institucija i udruženja građana:   Marica Ilić, predstavnica Grada Doboja; Julka Novaković, predstavnica Opštine Modriča; Dragan M. Pajić, predstavnik Opštine Derventa; Drago Tadić, predstavnik partnerske organizacije „BiosPLUS“ Derventa; Biljana Marić, predstavnica UG „Budućnost“ Modriča; Saša Marić, predstavnik Zavoda za zapošljavanje RS, PJ Doboj; Vojimirka Ćosić, predstavnica Zavoda za zapošljavanje RS, PJ Doboj – Biro Derventa; Dijana Đurđević, voditeljica tima Europlus; Marko Radić, projekt menadžer Europlus; Jelena Mišić, administrativni asistent Europlus.
Modriča, prvi sastanak UO projekta
Modriča, 29.09.2016.g. Prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj organizovao je u Modriči prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ na kome su svi članovi UO upoznati s projektom i njegovim osnovnim aktivnostima. Marko Radić, projekt menadžer i Jelena Mišić, administrativni radnik, predstavili su aktivnosti koje su planirane tokom dvadeset pet mjeseci trajanja projekta, koji finasira Evropska unija, a provodi se na području Doboja, Modriče i Dervente. Najviše riječi bilo je o info kampanji i načinima na koje će biti vođena, te o vrsti obuka za Lokalna savjetodavna tijela, koje će biti provedene. Lokalna savjetodavna tijela, tokom projekta će identifikovati potrebe privrede, u Modriči, obućarskog, sektora poljoprivrede i drvnog sektora, a u Doboju prehrambeno poljoprivrednog, tekstilnog i građevinskog sektora, te će se procijeniti koji sektori imaju najveću potrebu za obukom novih radnika. Na osnovu toga biće provedene obuke za poznate lokalne poslodavce, a proći će ih po 20 osoba iz oba grada.
Obrazovanjem do zapošljavanja
Doboj, Derventa, Modriča, 27.8.2016.godine Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj počeo je realizaciju projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, čiji je cilj poboljšanje položaja teško zapošljivih kategorija, te jačanje kapaciteta za obrazovanje odraslih i njihovo zapošljavanje na lokalnom nivou. Projekat finansira Evropska unija, a u naredne dvije godine će biti sproveden na području Doboja, Dervente i Modriče. Kroz devet projektnih aktivnosti, projekat predviđa informisanje ključnih aktera o dobrim praksama cjeloživotnog učenja, izradu planova i programa koji će unaprijediti tu oblast, kao i jačanje kapaciteta za obrazovanje odraslih i zapošljavanje na lokalnom nivou. S tim ciljem, u sklopu projekta, a u skladu sa potrebama tržišta rada, biće  provedene i obuke za po 20 teško zapošljivih osoba iz Doboja i Modriče, a za najbolje će se nastojati naći posao kod lokalnih poslodavaca. Partner na projektu je Udruženje građana „BiosPLUS“ iz Dervente, a projekat se provodi u saradnji sa Zavodom za  obrazovanje odraslih Republike Srpske.
Aktiviraj se VOLONTIRANJEM
PETAK, 23.9.2016.g.  predavanje na temu: "Arhitektonska pristupačnost u zajednici", prostorije LVS-a ul. Stevana Nemanje bb, dispanzer Doma zdravlja, prizemlje!   Aktiviraj se – VOLONTIRANJEM  Pozivamo sve zainteresovane volontere da se uključe i aktiviraju. Otvoreni smo i za nove prijave. Mi smo predložili za ovu godinu projekat „Inventura i analiza arhitektonske pristupačnosti u zajednici“, tako da ćemo organizovati stručno predavanje i radionice, te sve završiti izradom promotivnih majica, video prezentacija i promocije u dostupnim medijima i internetu. Cilj je razmjena iskustava i znanja stečenih tokom realizacije projekata na predlog i od interesa za Lokalne volonterske servise (LVS)  u lokalnoj zajednici. Zato smo predložili ovu akciju i obratilil se za podršku Opštini Derventa. Akciju „Formiraj lanac!“ realizujemo kao jedna od članica Volonterskog servisa Republike Srpske uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta. Organizovane aktivnosti su najkonkretniji način provođenja Zakona o volontiranju i Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period od 2014. do 2018.
Humanitarni broj 1415 za Mateju Railić
Poštovane/ni, POMOZIMO MATEJI RAILIĆ, kćerka Renate i Mladena, je djevojčica iz Dervente, rođena 2009. godine, kojoj hitno treba pomoć svih dobrih ljudi. Ova šestogodišnjakinja je učenica prvog razreda, ali prve školske dane, pisanje prvih slova, učenje pjesmica i druženje sa drugarima morala je da zamijeni bolničkim krevetom. Mateja je trenutno smještena na Odjelu dječije hematoonkologije UB KC Banja Luka gdje se liječi pod dijagnozom kasnog medularnog recidiva akutne limfoblasne leukemije. S obzirom na dijagnozu bolesti, pored hemioterapija, kompletno liječenje podrazumijeva i transplataciju matičnih ćelija hematopoeze.  Dio troškova liječenja snose roditelji, a s obzirom da samo jedna injekcija košta oko 3.000 evra, te da je za transplantaciju potrebno najmanje 50.000 evra, roditelji nisu u mogućnosti sve da plate.  Zbog toga porodica moli sve koji mogu da im pomognu u borbi za spas Matejinog života.
Međunarodni dan ljudskih prava - 10.12.2015.Derventa, 10. decembar 2015.g. - Međunarodni dan ljudskih prava Na inicijativu Udruženja građana „BiosPLUS“ koja je prihvaćeno od strane Udruženja roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih lica „Sunce“ iz Derventa, realizovan je okrugli sto na temu:  „Ljudska prava za sve“ povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembra. Učesnicima se pozdravnim riječima obratio Dragan Pajić ispred Opštine Derventa. Odazvalo se 23 učesnika iz lokalnih udruženja i javnih ustanova iz lokalne zajednice. Moderator Ranko Stjepanović je upoznao učesnike sa dnevnim redom i besprijekorno održavao dinamiku u skladu sa rasporedom rada. Tatjana Spasojević je pročitala prigodan referat o Međunarodnom danu ljudskih prava, što je sastavni dio radnog i promotivnog materijala za svakog učesnika i prisutne medije. Ovaj događaj organizovan u cilju pokretanja inicijative za izradu novog lokalnog akcionog plana oblasti invalidnosti za period 2016-2020.godina, kojim bi provodilil utvrđene prioritete i UN Konvenciju o pravima lica sa invaliditetom.
LVS _ Dan otvorenih vrata 05.decembarUG "BiosPLUS" Derventa Lokalni volonterski servis Dan otvorenih vrata Povodom 05.decembra, Međunarodnog dana volontera, članice Volonterskog servisa Republike Srpske organizuju „Dan otvorenih vrata“ sa ciljem da sve zainteresovane upoznaju sa načinom funkcionisanja Lokalnog volonterskog servisa,  mogućnostima volontiranja, uključivanjem u iste kao i o programima na kojima se trenutno radi. LVS DERVENTA 04.12. 05.12. 053/332-477 Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže,  da zajedno stvaramo pozitivne promjene u društvu.
Konferencija za medije - 3.decembarUdruženje građana „BiosPLUS“ Derventa u partnerstvu u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Derventa uz podršku Načelnika opštine, održalo je   KONFERENCIJU ZA MEDIJE povodom 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom u hotelu „Biser“ Derventa, 02. decembra 2015.g. u 11:45 sati   Na ovaj događaj odazvali su se predstavnici Opštine, iz kabineta Načelnika i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, te javnih ustanova: Turistička organizacija, Centar za socijalni rad, Narodna biblioteka, predstavnici „Derventski list“ i „Posavske novosti“, internet portala „Glas regije“,  „Moja Derventa“, „Derventa cafe“, .... „Derventa on-line aktivizam“, DSL „Zlatni lug“,  lokalna udruženja „Sunce“, Savez invalida rada, te direktni korisnici iz UG „BiosPLUS“ Derventa. Svim prisutnim učesnicima podijeljeno je saopštenje o 3.decembru i aktuelnostima u oblasti invalidnosti u našoj lokalnoj zajednici. Radomir Stanković je pozdravio prisutne i pročitao planirani raspored: 1.
Dijalog za budućnost - info o projektu
Projekat:  „Bez akcije – nema reakcije“ u okviru programa „Dijalog za budućnost“ koji zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP (Ugovor pokriva period od 9.04.2015 – 15.11.2015.