BiosPLUS ("Život više")
Invalidnost & kreativnost
Sporazum o saradnji
Ljudska prava za sve
LVS – Mladi pišu srcem
LVS – Inventura arhitektonskih barijera
Jačanje kapaciteta…
Anketa
BiosPLUS Derventa
Kako vam se sviđa naš sajt?

Dobrodošli na našu Internet prezentaciju! 

Treći sastanak radne grupe za izradu Sporazuma o saradnji u okviru projekta „Centar za cjeloživotno učenje“

Modriča, 23, decembra 2013.g.

U okviru projekta „Centar za cjeloživotno učenje“ u Modriči je održan sastanak radnog tima za izradu Sporazuma o saradnji (Sos), na kojem su predstavljeni rezultati izvještaja koje su dostavili svi članovi radne grupe za izradu sporazuma.

Prema predstavljenim podacima, kvalifikacijska struktura ciljne grupe projekta „Centar za cjeloživotno učenje“, koji je usmjeren na žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom i osobe starije od 45 godina, je nepovoljna, jer je riječ uglavnom o nekvalifikovanoj radnoj snazi, polukvalifikovanoj ili sa završenim nekim od zanata.

Udruženju Budućnost iz Modriče u ovoj godini obratilo se 169 žena žrtava nasilja, od čega njih 60% nije prijavljeno na Zavodu za zapošljavanje, uglavnom su u kategoriji 45 godina i više, i bez odgovarajućeg obrazovanja. Prema podacima zavoda za zapošljavanje filijale Doboj, do septembra ove godine na evidenciji je sa područja Doboja, Modriče i Dervente bilo oko 400 osoba sa invaliditetom, uglavnom RVI, te više od 5000 nezaposlenih osoba starijih od 45 godina.

Podaci iz oblasti srednjeg obrazovanja pokazali su da se u 9 srednjih škola na području Doboja, Dervente i Modriče u 80% slučajeva školuje isti kadar. Doboj ima medicinsku školu, dok su specifičnost Modriče hemijska zanimanja, a Derventa jedina obrazuje obućarski profil. Nijedan od gradova obuhvaćenih projetkom ne obrazuje mesare ni pekare.

Na sastanku je predstavljen i prijedlog koncepta metodologije izrade Sporazuma o saradnji, koji će da sadrži nekoliko tačaka. Predstavnici radne grupe (NVO sektora, institucija i lokalnih zajednica), do marta naredne godine dostaviće prijedloge mjera i aktivnosti na poboljšanju položaja teško zapošljivih kategorija koji će biti razmatrani na narednom sastanku tima za izradu Sporazuma o saradnji, kako bi bile uvrštene u tekst sporazuma.

Naredni sastanak Tima za izradu sporazuma će biti održan u maju naredne godine, a Sporazum o saradnji biće potpisan u decembru naredne godine, odnosno u 24. mjesecu realizacije projekta Centar za cjeloživotno učenje.

Članovi tima predložili su da se potpiše jedan sporazum, a ne pojedinačno za svaku od opšina obuhvaćenih projektom.

Izrada Sporazuma o saradnji je jedna od aktivnosti projekta „Centar za cjeloživotno učenje“ koji finansira Evropska unija. Voditelj projekta je Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS u partnerstvu sa: NVO Budućnost iz Modriče, NVO Biosplus iz Dervente, Asocijacija informatičara u BiH iz Sarajeva i Visoka poslovno tehnička škola iz Doboja.

Zavod za zapošljavanje RS, PJ Doboj i Zavod za obrazovanje odraslih RS u ovom projektu imaju ulogu saradnika.

“Sadržaj ove internet stranice je isključiva odgovornost Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

 europe_flag_rgb

Ovaj projekat finansira Evropska unija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>